Czy macie już pomysł na świąteczne wypieki? A może jesteście już w trakcie? 
Jeżeli nie to mamy dla Was propozycję. Szczególnie dla osób na diecie!
Święta są raz w roku i nawet osoby, które na co dzień nie mogą sobie pozwolić na słodycze mogą skosztować naszej propozycji! Oczywiście w wersji fit 
Składniki na spód:
– 200g mąki jaglanej
– 125g oleju kokosowego w postaci stałej
– 1 jajko
– 50g odżywki białkowej (np. orzechowej)
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 łyżeczki erytrolu
Do miski wsypujemy wszystkie składniki i za pomocą miksera lub dłoni łączymy składniki. Formujemy z niego kulę i odstawiamy do lodówki na godzinę. W tym samym czasie zajmujemy się masą.
Masa makowa:
– 200 g maku
– 100 g masła orzechowego
– 2 łyżki miodu
– 25 g oleju kokosowego, roztopionego
– 50 g orzechów włoskich
– 3 łyżki zmielonych migdałów
– 100 g jabłek startych na średnich oczkach
– szczypta cynamonu
– pół łyżeczki sody oczyszczonej
– pół łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 białka
Mak zalewamy mlekiem roślinnym 1cm powyżej poziomu maku i gotujemy na średnim ogniu przez 30 minut. Po ugotowaniu blendujemy mak blenderem ręcznym i odparowujemy resztę wody. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wyklejamy spód formy o średnicy 26-28cm najlepiej z wyjmowanym dnem. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 10 minut w 180 stopniach. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą makową. Masę przekładamy na podpieczony spód i pieczemy łącznie jeszcze przez 30min.
Po ostygnięciu dekorujemy! 
