PRZEPIS NA ŚWIĄTECZNE FIT CIASTECZKA

Weekend coraz bliżej, co oznacza, że więcej czasu poświęcimy na domowe obowiązki oraz odpoczynek. Mamy więc dla Was idealną propozycję już w świątecznym klimacie ✨
Jaką? Upieczenie kruchych korzennych ciasteczek oczywiście w wersji fit. Wymagają niewielu składników i są naprawdę proste w przygotowaniu To idealny sposób na to, by trochę zwolnić i spędzić czas z najbliższymi. Najmłodsi na pewno odnajdą się w kuchni w tym przypadku
Do przygotowania ciasteczek potrzebujemy:
⭐️180g zimnego, posiekanego masła
⭐️ 90g ksylitolu lub erytrolu najlepiej zmielonego w młynku do kawy na proszek
⭐️ 230g mąki orkiszowej
⭐️ 1 jajko
⭐️ szczyptę soli
⭐️ 1 sporą łyżkę mieszanki korzennej (cynamon, zmielony imbir, gałka muszkatołowa, goździki, kardamon, anyż)
⭐️ 40 g skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej lub mąki ryżowej
Dodatkowo do ozdoby:
około 50g gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej
lub
100g zmielonego erytrolu roztartego z 1 białkiem na lukier.
Wszystkie składniki na ciasteczka szybko wyrabiamy do połączenia. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez 30 minut.
Po tym czasie, ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4 mm, podsypując mąką. Wykrawamy dowolne kształty i układamy na papierze do pieczenia, zachowując nieduże odstępy (ciasteczka prawie nie rosną). Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 12–15 minut. Po wystudzeniu lukrujemy lub maczamy w czekoladzie.
Ciasteczka sprawdzą się idealnie jako dodatek do gorącej herbaty na mroźne wieczory bądź do ozdobienia choinki
Call Now Button