Pestki dyni! Kto z nas choć raz ich nie chrupał? Ale poza byciem smaczną przekąską, w pestkach dyni kryje się moc dobroci!
Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na bardzo wysoką zawartość cynku, którą mogą pochwalić się dyniowe pestki. Już 50 g pestek zaspokaja połowę dziennej potrzebnej dawki cynku!
Sami zobaczcie co kryje się w 100 gramach pestek:
446 kcal
18,55 g białka
19,4 g tłuszczu
53,75 g węglowodanów
18,4 g błonnika
46 mg wapnia
8,82 mg żelaza
592 mg magnezu
809 mg potasu
7 mg sodu
10,3 mg cynku
Kupując pestki dyni nie musicie martwić się o to, że nie zdążycie ich zjeść przed upływem terminu ważności, zachowują one bowiem trwałość nawet do 5 lat! Warto stosować je w przypadku obniżonego nastroju
– działają jak czekolada
, dzięki magnezowi szybko poprawiając nasz nastrój. W dodatku mają właściwości
➡ przeciwcukrzycowe, anty-hiperglikemiczne, obniżające zły cholesterol, zapobiegające miażdżycy, zmniejszające ryzyko raka płuc, poprawiające sprawność seksualną u mężczyzn, a nawet zapobiegające przerostowi prostaty!
Lubicie pestki dyni? Chrupiecie je solo, czy dodajecie je do potraw?