Ten Gluten! :O Kontrowersyjny temat budzący wiele emocji i dotyczący codziennych żywieniowych wyborów.
Za chwile powiemy Wam, co my o tym myślimy ale najpierw gaść przydatnych informacji.
Gluten w dużych ilościach znajdziecie we wszystkich produktach wytwarzanych z pszenicy, jęczmienia, żyta i pszenżyta , ale także w szynkach
, sosach
, a nawet słodyczach
. Gluten zaliczany jest do rodziny białek, a po łacinie znaczy po prostu 'klej’. Przypisuje się mu wiele szkodliwych właściwości, z których rzeczywiście część jest prawdą… ale wszystko jest dla ludzi, tylko w umiarze.
☝️
Warto w tym miejscu wspomnieć o chorobie, którą jest celiakia, która charakteryzuje się nietolerancją na gluten. W efekcie jego toksycznego działania na organizm, upośledzone zostaje wchłanianie pokarmu, a osoby chore na to schorzenie bezwzględnie muszą dostosować się do bezglutenowej diety.
⚕️
Ograniczenie glutenu w diecie jest kierunkiem, który zalecamy także i my. Dlaczego? Pomoże Wam to szybciej zrzucić zbędne kilogramy oraz zapobiegać chorobom cywilizacyjnym, takim jak cukrzyca czy tarczyca. Okazuje się bowiem, że gluten ma na nie wpływ i przyczynia się do ich powstawania!
Bezglutenowa dieta pomoże także uporać się ze zbyt wysokim cholesterolem, zwiększy gęstość kości, poprawi wygląd skóry, oraz zmniejszy prawdopodobieństwo stanów zapalnych stawów.
☺️
Dieta bezglutenowa wcale nie musi być nudna, gluten ma bowiem wiele zamienników. I tak zwykłą mąkę możecie zamienić na gryczaną, ryżową, migdałową, kokosową czy kukurydzianą.
Kasze możecie zamienić na komosę, amarantus lub kaszę jaglaną. Makarony
bezglutenowe już goszczą na naszych sklepowych półkach i te znajdziecie bez najmniejszego problemu, podobnie bezglutenowe pieczywo, czy płatki śniadaniowe.
️Widzicie, to wcale nie jest takie trudne!