FIT PRZEPIS: Muffiny jajeczne z warzywami

Dzisiaj mamy dla Was propozycje na śniadanie lub kolację białkowo-tłuszczową. Zamiana śniadania w którym głównym źródłem energii nie są węglowodany, a białka i tłuszcze powoduje, że jesteśmy o wiele bardziej nasyceni i nie czujemy głodu przez dłuższy czas 👍👌

Skoro już wiecie jakie korzyści posiadają te muffinki, pora przekonać się jak smakują! Aby to sprawdzić zapraszamy dziś do TEHO SPORT – motoryka ruchu, bądź możecie je przygotować sami! 💪

 

Oto co będziecie potrzebować na 6 sztuk:
– dodatki, u nas: szczypiorek, ser mozarella, pomidorki koktajlowe, pieczarki, papryka czerwona i żółta, cukinia, szpinak i czosnek – choć tak naprawdę ogranicza Was jedynie wyobraźnia. Możecie użyć tak naprawdę wszystkiego co znajdziecie w lodówce: kukurydzę, chudą wędlinę, ser feta itp.
– sól, pieprz i zioła, u nas: oregano i tymianek
– jajka od szczęśliwych kurek sztuk 4
a także blaszkę lub foremki silikonowe do muffinów.

▶️ krok 1 – przyrządzamy nasze dodatki. Szpinak podsmażamy na patelni z czosnkiem, pozostałe warzywa kroimy w kostkę lub piórka – to zależy od Was. Ser mozarella kroimy na mniejsze kawałki.
▶️ krok 2. Do blaszanej formy na muffiny wkładamy nasze dodatki, a w osobnym naczyniu mieszamy energicznie jajka tak, by się dokładnie połączyły.
▶️ krok 3. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wlewamy jajka do foremek tak, aby zapełniły miejsce w 80-90%.
▶️ krok 4, już ostatni. Wkładamy nasze muffinki na 20-25 minut. Jeśli odrobinę wyrosły i nie są już płynne, a w miarę twarde – wyciągamy 🙂

Wartości odżywcze w 1 porcji. B: 11g T: 9g W: 3g 137 kcal
i wartości odżywcze całości: B: 66g T: 54g W: 18g 822kcal

To dobry sposób, by wykorzystać jajka nie robiąc standardowej jajecznicy lub omleta. Zrobienie tych muffinów jest dziecinnie proste, a do tego ekspresowe, więc koniecznie wypróbujcie! 😋