Szparagi

Szparagi

W sklepach już pojawiły się szparagi.  Warto byście uwzględnili je w swoim jadłospisie! Dlaczego?  Po pierwsze – ich przyrządzenie prawie nie zajmuje czasu.  Po drugie, mają tylko 20 kcal w 100 g.  Ale to nie wszystko… wystarczy pół pęczka szparagów by zaspokoić 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę K.  To ona wzmacnia przeciążone kości. Oprócz niej, jedząc szparagi, zapewnimy sobie solidną dawkę kwasu foliowego, który pomaga transportować tlen do pracujących mięśni, oraz sporo potasu, będącego jednym z najważniejszych elektrolitów. 

Jakby tego było mało , w szparagach znajdziecie obniżającą cholesterol saponinę, zwiększający metabolizm tłuszczy i zmniejszający zmęczenie mięśnie glutation, białko, żelazo, witaminę C, przeciwutleniacze i związki anty zapalne.  To prawdziwy super food!!! 

Jak je przygotowywać?  Polecamy gotowanie na parze (około 3-5 minut), blanszowanie lub grillowanie na patelni, ewentualnie pieczenie ich w piekarniku.  Nam smakują w każdej, absolutnie każdej formie! A Wam? Lubicie szparagi?